Масов Градски Транспорт


Масов градски транспорт, още наречен - публичен градски транспорт, е споделена пътническа услуга, която е налична за жителите на градовете. Масовият градски транспорт се различава от такситата, наетите бусове и коли, които, от своя страна, са по лична договорка.

Видове градски транспорт

Видовете обществен транспорт включват градски автобуси, тролейбуси, трамваи, пътнически влакове (метро/подлези) и фериботи.


Разписания и маршрути

В повечето градове - градският транспорт върви по маршрути и разписания, които могат да бъдат видяни на нашия сайт както през мобилен телефон, така и през лаптоп, таблет и други устройства.


Градски транспорт - Цена

Цената на градския транспорт за всички видове публичен транспорт е приблизително еднаква. Това най-често включва автобусите, тролеите, метрото и другите типове Масов градски транспорт. Текущата цена на автобусните и тролейбусните билети, както и на метрото е 1 ЛЕВ.

История

Омнибус, първата организирана система на масовия градски транспорт в даден град, изглежда, че произлиза от Париж, през 1662 година, въпреки че услугата е доста неуспешна през първите няколко месеца, след като техният откривател - Блейз Паскал - умира през Август 1662г. Този вид система на обществения градски транспорт бива представена и в Nantes, France, през 1826 година. Също така и в Лондон през Юли - 1829 година.


Инфраструктура

Видовете публичен градски транспорт биват задвижвани по пътища, релси, въздушни пътища и водни пътища. Инфраструктурата на всеки вид публичен транспорт, може да бъде споделяна с други видове - частни, наети и т.н. Инвестициите в градския транспорт и в транспорта и неговата инфраструктура - са големи, като отварят много възможности и помагат за достигането от една точка до друга по най-краткия маршрут.


Как се финансира градският транспорт

Основни начини за финансиране на транспорта в България, а и по света, е чрез билети, държавни субсидии и реклама.